h1

Ny myndighet?

25 februari, 2009

 Även om jag följt Spectrial via svt.ses direktsända ljudupptagningar från rättegången har jag inte hunnit skriva något de senaste dagarna. Under gårdagens förhör med Anders Nilsson och Magnus Mårtensson tyckte jag först att det var positivt att åklagar- och målsägandesidan så uppenbart gjort ett bedrövligt arbete med att samla bevis och att deras underlag är allt annat än övertygande. Men allteftersom förhören fortsatte kändes det alltmindre positivt och mer förbryllande. Varför? Varför har de inte ansträngt sig med att ta reda på vad det hela handlar om rent tekniskt? Varför har de inte gjort mer bakgrundsforskning kring vilka torrenter som finns? De hade utan problem kunnat ha betydligt bättre siffror och bevis för mycket som de påstår. De har i princip obegränsat med resurser ändå struntar de fullständigt i att komma förberedda till en rättegång som de åtminstone hävdar spelar avgörande roll.

 Är Roswall, Wadsted, Danowsky och Pontén så fullständigt övertygade om att det räcker att ha USA i ryggen, lobba mot regeringen och prata strunt i pressen att de kan låta bli att göra ett bra jobb på själva rättegången?

 De enda som bevisades ha begått upphovsrättsintrång under gårdagens förhandlingar var Ifpis och Antipiratbyråns representanter. Då de själva bryter mot den lag de håller som helig när de utnyttjar The Pirate Bay (hemsidan och trackern) på ett sätt som är emot upphovsmännens vilja och användarpolicy:

”Trackern får ej användas av någon med intentionen att kontrollera användande, logga ip-adresser eller något annat som vi kan uppfatta som intrång i privatliv eller förstörande/försvårande av service för trackern.”

 En mycket uppmärksammad lag som beräknas röstas igenom av riksdagen idag är IPRED. Den lagen ger upphovsrättsinnehavare befogenheter som tidigare varit reserverade för polisen.  I Sverige betalar skattebetalarna stora summor till kulturen varje år i form av olika typer av bidrag, både kommunalt och statligt. Under lång tid har dessutom denna industri haft en specialskatt som gått rakt ner i deras fickor, i form av den så kallade kassettskatten, en skatt som drabbar de flesta digitala  lagringsmedia. Denna skatt skall kompensera upphovsrättsinnehavarna för den lagliga kopieringen, varför man skall ha kompensation för något som är lagligt har jag svårt att förstå. Branschen som vi alla subventionerar vänder sig mot sin försörjning och publik, jagar och övar utpressning mot densamma.

 Nu finns det planer på att man skall införa något motsvarande på internet, någon typ av avgift som skall ersätta industrin för den skada den lider av fildelningen, som antingen betalas genom en bredbandsskatt eller på annat sätt.

 Ett stort problem med dessa allmänna avgifter som kassettskatten är och en eventuell fildelningsavgift skulle vara är att de skulle vara oriktade, det blir branschen själv som fördelar resurserna, på samma sätt som staten fördelar skatteintäkterna till allmänhetens nytta. Man tar på det här viset effektivt bort konsumenternas möjlighet att påverka vad deras pengar skall gå till, när jag vill bränna mina semesterbilder och filmer med mina barn på dvdskivor till släkten finansierar jag diverse kulturyttringar jag inte vill stå bakom, när vi har bredband för att kunna jobba på distans från våra arbetsplatser finansierar vi alternativt arbetsgivaren (beroende på vem som betalar avgiften) för sådant vi inte konsumerat eller är intresserade av. Resultatet blir en absurd marknadskommunism.

 Fildelningen och The Pirate Bay har i rättegången anklagats för att förutom skada upphovsrättsinnehavare rent ekonomiskt dessutom skapa Bad Will, för dem. Var de skulle ha fått det ifrån kan jag inte förstå, de har på alldeles egen hand genom att tvinga fram integritetskränkande särlagstiftning, få skatteintäkter från människors privata semesterdokumentation, jaga enskilda fildelare juridiskt och nu genom The Spectrial, klarat av att skapa en utomordentlig Bad Will.

 Upphovsrätten har varit ett ganska neutralt begrepp för allmänheten, de flesta ser ett behov av lagar kring de marknadsmässiga funktionerna i samhällsekonomin. På grund av industrins agerande har det som tidigare för gemene man var ett begrepp utan någon större laddning, blivit något som alltfler upplever som ett hot mot demokrati, integritet, teknik, moral och kanske framförallt ett hot mot framtiden.

 Antipiratbyrån kanske skulle utnämnas till myndighet. De kan sköta både polisverksamhet, rättsväsende och skatteindrivning. Det enda de vill ha i utbyte är vår integritet och våra pengar.

Annonser

3 kommentarer

 1. En viktig sak missas i större delen av den fildelningsdebatt som råder, det som är själva grundbulten i upphovsrätten – att själv få bestämma över sitt eget verk. Oavsett vilka argument som läggs fram till fildelningens fördelar – hur kan det någonsin vara någon annans rätt att få bestämma detta? Vill skaparen av något ta ett beslut som av andra anses som ”dåligt” rörande sitt eget verk är det ändå upp till densamma.

  Folk får naturligtvis ha vilken åsikt de vill och även göra vad de vill med sina egna skapade verk men kan aldrig bestämma hur andra ska resonera om samma sak. Vill en artist lägga ut sin musik/film för fri nedladdning är det bara att göra så idag men respektera om en annan resonerar annorlunda om sitt eget arbete.

  Och vad händer om det inte längre blir otillåtet att mångfaldiga andras verk? Läggs något bara ut vid ett tillfälle spelar det ingen roll om det ursprungligen varit stulet eller på annat sätt skett utan upphovsmannens medgivande för all vidare kopiering är ”laglig privat fildelning”. Ska denna rättighet att bestämma över sitt eget verk upphävas bara för att tekniken existerar att bryta mot upphovsrätten?


 2. Är det moralen eller lagen du hänvisar till när du talar om ”rätten till sitt eget verk”? Om det är lagen så är det ju inget problem om privatkopiering via fildelning skulle bli tillåten (eftersom lagen därmed skulle ändras). Om det istället är moralen du vill hänvisa till: är lagstiftningen idag omoralisk i detta avseende eftersom mångfaldigande av andras verk redan är tillåten idag i viss omfattning?

  mvh
  Henrik


 3. Stefan; När det gäller rätten att själv få bestämma över sitt verk håller jag inte med dig. Om man producerat något på ett eller annat sätt, blir det allmänt, en del av vår värld. Att en person skall kunna ha patent på en viss sammansättning av bokstäver eller noter är inget jag ser som självklart eller nödvändigt. Även om man äger mark har man (i Sverige) inte obegränsad rätt till densamma. Allemansrätten gör att även andra har tillgång till marken i viss mån, utan varken betalning eller avtal. Självklart skall det finnas begränsningar men för min del anser inte jag att det viktiga är att skydda ekonomiska intressen, utan den personliga integriteten, det vill säga har någon skrivit en dagbok har man rätt att ha den privat, men det är en helt annan sak, som inte har med upphovsrätt att göra över huvud taget.

  När det gäller det ekonomiska så finns det en mängd lagar och regler som styr dessa sammanhang och marknader. Syftet är och bör vara att skapa en ekonomisk miljö som i så stor utsträckning som möjligt gynnar hela vårt samhälle. Upphovsrättslagstiftningen är en del av denna reglering – alltså borde den formas utifrån just dessa förutsättningarna med.

  Har man publicerat ett ”verk” offentligt är det inte längre en privatsak, det är en kommersiell produkt som alla andra varor och skall behandlas på samma sätt.

  Man har inte rätt till ett ”verk” på samma sätt som man till exempel har rätt att bestämma över sin kropp, det är inte på samma nivå. Jag får lov att köpa en tandkrämstub och använda tandkrämen till att göra en lång larv runt mitt hus om jag vill, samma rätt bör jag ha vad gäller andra produkter jag köpt och betalat för. Inte jagar tandkrämsproducenter folk som gör annat än borstar tänderna med tandkrämen?Kom igen och skriv något =)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: