h1

Kommersiellt?

18 februari, 2009

 De flesta av dem, som anser att upphovsrättslagstiftningen inte fyller den funktion som den borde göra för samhället, har framfört att kopiering för icke kommersiella syften borde avkriminaliseras. Bland annat har alla allianspartiernas ungdomsförbund uttalat just detta (MUF, KDU, CUF, LUF) men även de röd-gröna ungdomsförbunden (Ung Vänster, SSU, Grön Ungdom) och självkart både Piratpartiet och Ung Pirat. Även andra partier som Feministiskt Initiativ, Centerpartiet*, Vänsterpartiet, Miljöpartiet anser samma sak. Bland olika bloggare och bland människor i allmänhet är det ju självklart så att det finns vitt spridda åsikter och varianter av syn på upphovsrättslagen. Dock är just åsikten att den icke kommersiella kopieringen bör vara laglig den absolut vanligaste bland motståndarna.

 Branschens representater som Antipiratbyrån, ifpi och Monique Wadsted, men också politiker som Beatrice Ask, är aggressiva förespråkare för dagens upphovsrättslagstiftning. De verkar för att upphovsrättslagstiftningen skall stärkas och utvidgas i form av exempelvis IPRED-lagarna. Dessa förespråkare anser definitivt inte att icke kommersiellt bruk skall vara lagligt. De hävdar att det inte spelar någon roll om man bara laddat enstaka exemplar, man kommer inte undan för det. Utöver detta ses det i denna gruppen som att det är självklart och naturligt att människor upplever upphovsrättsbrott som fel och omoraliskt och är synonymt med stöld (Bland annat folkpartisten Johan Pehrsson i Debatt på SVT i höstas, vilket dock inte finns kvar på deras hemsida). Skulle det vara synonymt med stöld är det ju automatiskt så att det inte är rätt att dela med sig av upphovsrättsskyddat material ens icke kommersiellt, ingen tycker ju att det är rätt att stjäla bara för att det är icke kommersiellt, nu är ju inte dessa ord eller lagarna rörande de båda begreppen samma sak, hade de varit det hade vi ju kunnat plocka bort ett av dem ur Sveriges Rikes Lag.

 Trots att denna naturliga moral skall finnas där lägger åklagaren ner väldigt mycket kraft på att visa att det är just i kommersiellt syfte The Pirate Bay startats och drivits. Varför gör han det när det är irrelevant undrar jag.

  *) Centerpartiet röstade  för IPRED tillsammans med resten av Alliansen. Trots att de har följande skrivning, vilken knappast går ihop med IPRED, på sin hemsida:

”För Centerpartiet är det oacceptabelt med lagstiftning som ytterligare inskränker den personliga integriteten i dessa frågor.”

Annonser

Kom igen och skriv något =)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: