h1

Det blir inte apoteket, det blir systembolaget…

13 januari, 2009

Ovanstående kanske inte helt begåvade kommentar fick jag av en vän efter att jag uttalat en viss frustration över att man numera har stoppat nyförskrivningen av bland annat concerta och ritalin till människor med ADHDdiagnos i Västra Götaland. Psykologen, som varit med och gjort min utredning, bekräftade för mig att det nu är ett beslut som genomförts – från och med årsskiftet stoppades all nyförskrivning av dessa läkemedel. Anledningen skall vara att det är för dyrt. Jag har väldigt svårt att hitta officiell information på nätet om hur detta stopp exakt ser ut men det finns ett pressmeddelande från Attention som Henrik D. Ragnevi skrev i december, som ger lite information om ämnet.

Kommentaren, som också är rubrik på det här inlägget, är tyvärr ganska realistisk och en fullt tänkbar möjlighet. Att risken för missbruk är större bland personer med ADHD är ett välkänt faktum dessutom har det visats att behandling med centralstimulantia kan minska den riskenProjektpåriktigt skriver om sina personliga erfarenheter med självmedicinering som tyvärr inte är unika. Projektpåriktigt refererar också till trollhare som även nämner risken att människor börjar använda droger, läser du trollhares inlägg läs då även de sista kommentarerna till det, som bland annat Henrik D. Ragnevi och Cattasbubbla skrivit. När det gäller de här medicinerna handlar det om en stor grupp människor som inte fungerar och/eller inte mår bra i samhället, skall man inte ge dem en möjlighet att få må så bra som möjligt? Västra Götalandsregionen skriver själva om ADHD såhär:

”Det är av största vikt att en person med ADHD-diagnos får rätt verktyg att leva med sin sjukdom. På så vis kan man minimera antalet problemområden, man kan strukturera upp livet och göra så att personen får ett bra liv och kan fungera i samhället.

Medicinering
Det finns många studier som talar för att behandling med centralstimulerande medel i små doser är effektiva på symtomen samt att biverkningarna är små och risken för missbruk låg.”

  Det skulle vara intressant att se ett liknande beslut vad gäller rullstolar exempelvis. Hädanefter får inga patienter rullstolar, det är för dyrt, istället får någon (vem det nu skall vara) bära dem dit de skall, alternativt får de svälta ihjäl där de sitter, så blir vi ju ändå av med problemet. Alternativt att man slutar strålbehandla människor med cancer på grund av kostnaden ör behandlingen. Det är helt befängt – precis som det här beslutet.

Sjukskrivna människor, som behöver stödfamiljer för att få hjäp med sina barn eller som missbrukar, brukar kosta mer än människor som kan jobba och betala skatt. De exempel jag jämförde med ovan kan man ju tycka är bra eller dåliga, men att till exempel bota en pensionär från cancer är inte samhällsekonomiskt en förtjänst, men ändå en självklar sak att göra. Nu väljer man att inte ge väldigt många människor en chans till ett bättre liv, och till ett mer produktivt liv rent samhällsekonomiskt och istället låta dem överleva på egen hand. Ekonomiskt har jag mycket svårt att tänka mig att det skulle göra någon positiv skillnad i slutändan – men jag antar att det är på olika papper som siffrorna står.

Själv funderar jag på om det ens är lagligt att en region nekar sina patienter medicin? Har inte alla invånare i Sverige samma rätt till vård och behandling? Antagligen får regionen göra precis såhär, offra människors liv på budgetens altare utan konsekvenser. Men det är varken speciellt humant eller ekonomiskt försvarbart.

Annonser

Kom igen och skriv något =)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: