h1

Snurrigt om IPRED

17 november, 2008

 Tanken på effekten som IPRED-lagen kommer ha när den börjar gälla, intresserar mig. Vill presentera ett tankeexperiment som jag inte har några fakta eller statistik bakom utan bara min egen allmänna uppfattning om hur saker och ting fungerar, siffrorna kan vara både dubbelt så stora eller hälften, poängen med mitt exempel är att påpeka i vilken riktning lagen påverkar.

 Lek med tanken att det ser ut så här idag: 
 Av 100 personer med bredband, vars abonnemang [ipnummer] används för illegal fildelning är 74 av abonnemangsinnehavarna ansvariga och medvetna om nedladdningen. 22 är inte medvetna, men det är någon i hushållet, tex tonåriga barn eller sambo, som står för nedladdningen. I 3 av fallen är det grannar, eller sådana som på ett eller annat sätt kan utnyttja abonnentens nätverk och 1 av fallen består av någon typ av hackare har använt ipnumret, via trojan eller på annat sätt.

 Vad händer nu när lagen införs?
20 personer av dem som har full koll slutar ladda ner hemma (vi har 54 kvar) varav 3 stycken börjar ladda på grannens nätverk (vi har nu 6 stycken som gör detta) 5 anhöriga slutar ladda ner (vi har 17 kvar) varav 2 börjar ladda på grannens (nu har vi 8 som gör det). Av den grupp på 54 som fortsätter ladda ner ser 25 till att få säkra proxys och liknande utomlands (och så har vi bara 29 stycken kvar i medvetna nedladdare). Av dessa 25 som fortsätter ladda ner men inte gör det synligt kanske någon använder sig av trojaner som därmed gör att ytterligare någon med bredband hamnar i statistiken helt utan skuld (2 i denna gruppen).

 Hur har det nu blivit?
 Av 100 personer med bredband, vars abonnemang [ipnummer] används för illegal fildelning är 29 istället för 74 av abonnemangsinnehavarna ansvariga och medvetna om nedladdningen, 17 istället för 22 är inte medvetna, men det är någon i hushållet, som står för nedladdningen. 8 av fallen är det grannar, eller sådana som på ett eller annat sätt kan utnyttja abonnentens nätverk och 2 av fallen består av att någon typ av hackare har använt ipnumret.

 Om man nu tänker sig att denna ”verklighet” speglas i vilka som blir kontaktade och ”varnade” av upphovsrättsindustrins företrädare så har ju andelen skyldiga minskat, lägger man ihop innan lagen kom är det 96 % som antingen själva eller har någon i familjen som är skyldiga till upphovsrättsintrånget och efter är det endast 62 % (46 av 56) vilket gör att lagen i sig bara genom att införas görs mindre rättssäker. Utöver förlusten av rättssäkerhet har vi dessutom en grupp, gissningsvis de mest insatta och aktiva fildelarna, som inte ens kommer finnas med i statistiken.

 Oavsett om dessa siffrorna är helt uppåt väggarna, vilket de säkert är, så undrar jag över hur mycket lagen verkligen har gett effekt i andra länder där den tidigare har införts. De procent som fildelningen sägs ha minskat, har den verkligen minskats eller bara styrts över till proxys i andra länder? I sådan fall är ju lagen meningslös i alla andra perspektiv än att upphovsrättsindustrin får licens att djävlas med folk, men det kanske är ett syfte så gott som något.

Annonser

Kom igen och skriv något =)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: