h1

Annas Eviga

16 november, 2008

 Igår den 15 november gick det fjärde avsnittet, av sammanlagt åtta, av Annas eviga. Tyvärr kommer det inte ligga kvar mer än 30 dagar på svts webb. Programmet är en fikadebatt som leds av Anna Lindman Barsk och dagens ämne är ”Om Gud”. Jag lägger in en sammanfattning som i skrivande stund finns på svts hemsida.

 Deltar gör:
 ”Christer Sturmark Ordförande i Humanisterna. Han är mycket kritisk till att religionen har en plats i det offentliga samhället. Tron ska, för den som nu har en tro, vara en privatsak, menar han. Själv tror han att religiösa upplevelser kan förklaras psykologiskt, och menar att tro på att Jesus kan bota sjuka är vidskepelse.

 Antoon Geels Professor i religionspsykologi. Han menar att vi måste göra oss av med begreppet Gud – idag är det bättre att tala om spiritualitet. Säger man så är många människor andliga, även om de inte har en tro på en gud. Han menar att vi inte kan utesluta att det finns en andlig verklighet som vi inte kan förstå.

 Linda Bergling Pastor i församlingen Arken. Hon har en mycket starkt gudstro, och reser runt hela världen och håller helandemöten, där människor enligt henne blir helade från sina sjukdomar. Hon menar att varken en humanistisk livsåskådning eller någon annan religion räcker, utan att alla människor behöver möta Jesus.”

 Jag tycker programmet är intressant, det blir så uppenbart hur lustigt det kan bli när människor talar fullständigt förbi varandra. Jag hade gärna kommit med en fantastisk analys, men jag är inte intelligent nog för att definiera exakt vad det är som händer. Jag fascineras dock direkt av hur Linda Bergling använder Bibeln som källa hela tiden, vilket i mina ögon är ett ickeargument, när hon talar med personer som står utanför hennes kontext. Just att använda X som bevis för X.

 Själva fundamentet för en diskussion är ju självklart just det att man inte har samma bild av verkligheten, eller hur verkligheten borde vara, men det känns lite verklighetsfrämmande när man ser tre personer som talar förbi varandra. Tyvärr tror jag att det enbart leder till att tittaren identifierar sig med en av deltagarna för att sedan låsa sig till den versionen som den debattören håller sig till. I och för sig så visar ju programmet just upp den problematik som religiösa frågor ger och fyller därmed sin funktion väl.

Annonser

Kom igen och skriv något =)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: